Can COBOL call DB2 and adabas in the same program?

Datacom, IDMS, Adabas, Oracle, FOCUS, NOMAD, TOTAL/SUPRA/ULTRA, Model 204, SQL/DS.
Previous topicNext topic

Topic Author
AnandRao
New Member
Posts: 2
Joined: Fri Oct 03, 2014 9:17 am

Can COBOL call DB2 and adabas in the same program?

Post by AnandRao » Thu Feb 11, 2016 5:14 pm

Hi,

We are creating a design spec. The new design will require some new DB2 queries to be written. The problem is we have some program changes, with this new design which will make use of some of the information from adabas database too. Question is, is it possible for a COBOL program to contain both ADABAS and DB2 CALLs? If so is possible, how to compile the program?

Thanks,




nicc
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 584
Joined: Wed Apr 23, 2014 8:45 pm

Re: Can COBOL call DB2 and adabas in the same program?

Post by nicc » Thu Feb 11, 2016 8:43 pm

Have you checked with your Adabas support? Have you checked the Adabas manuals? Have you checked with the vendor?


Regards
Nic

User avatar

Robert Sample
Global Moderator
Global Moderator
Posts: 1353
Joined: Fri Jun 28, 2013 1:22 am
Location: Dubuque Iowa
Zodiac: Virgo

Re: Can COBOL call DB2 and adabas in the same program?

Post by Robert Sample » Fri Feb 12, 2016 1:09 am

A Google search found some hits indicating that it is possible for ADABAS and DB2 to be used in the same COBOL program. You would do well to talk to both vendors, however, about what you want to do as they should be able to tell you of any quirks in doing this type of program.



User avatar

Anuj Dhawan
Founder
Posts: 2618
Joined: Sun Apr 21, 2013 7:40 pm
Location: Mumbai, India
Zodiac: Sagittarius

Re: Can COBOL call DB2 and adabas in the same program?

Post by Anuj Dhawan » Sat Feb 13, 2016 11:15 pm

That's possible to have CALLs to ADABAS and DB2 from a COBOL program. ADABAS is well developed database system and as such can be accessed from most (all?) of the programming languages.

You'd need to provide the JCL with appropriate libraries. However based on your shop's setup there can be a specific way to write such a JCL, for which, as has been suggested already, you should touch base with the ADABAS support at your shop.


Thanks,
Anuj

Disclaimer: My comments on this website are my own and do not represent the opinions or suggestions of any other person or business entity, in any way.

Previous topicNext topic

Return to “Other Databases on zOS.”